Ally Jax – Listen to Your Heart – week 27

Written by on 2 juli 2022

Deze week een jonge dame als mysterie artiest in het Blije uur. Een bekende track van een populaire band maar in een modern jasje en prachtig gezongen. Het nummer is weer de hele week te beluisteren in onze non stop.

“Wees de verandering die je in de wereld wilt zien” is een verkorte bewerking van Mahatma Gandhi’s historische citaat. En het is een persoonlijk favoriet motto van zangeres Ally Jax. Vrij vertaald: droom niet van betere tijden, maar doe je eigen authentieke deel voor wat je wilt veranderen, en wacht niet tot anderen het voor je oplossen. Persoonlijke verandering is moeilijk – maar als je het kunt bereiken, kan je eigen succes spectaculair zijn.

Ally Jax is 21 jaar jong en werd geboren in Gronau, Westfalen, Duitsland. Haar debuutsingle “Summer Fling” boeit met radio-ready dance-pop: moderne, pakkende geluiden met slim geplaatste jaren 80-elementen en een melodie die invloeden van Ava Max of Purple Disco Machine onthult.

Haar passie voor zang en piano begeleidt Ally Jax al sinds haar kindertijd. Al in haar tienerjaren componeerde ze haar eigen liedjes. Hannah Montana was haar eerste grote inspiratiebron.
Haar genoemde levensfilosofie doet haar vaak denken aan de jaren 2014 en 2016: Onder haar burgerlijke naam Fulya Mercan nam Ally Jax als 14- en 16-jarige deel aan de beroemde Duitse castingshows “Das Supertalent” en “The voice of Germany”. -oud talent artiest. Ze kreeg consequent briljante feedback van de jury (bijv. Dieter Bohlen) – buiten de camera’s – over haar kwaliteit als zangeres en op de piano.

Sommige ideeën van de castingindustrie strookten daarentegen helemaal niet met de aard van Ally Jax: het orkestreren van schandalen met het oog op de krantenkoppen, media-aanwezigheid en winstmaximalisatie stonden in schril contrast met haar hoop: artistieke individuele prestaties, persoonlijke en muzikale authenticiteit. Logisch gevolg: Ally Jax wilde haar vorderingen voorlopig liever in eigen hand houden. Voor Ally Jax betekende dit weliswaar een geduldige tussenstap, die ze niettemin met inzet, doelgerichtheid en positieve energie vervulde: ze bleef haar optreden en haar zang verbeteren. Ze trad regionaal op bij plechtigheden zoals diploma-uitreikingen, doopfeesten, bruiloften, stadsfeesten en in gemeentehuizen. Haar eerste concerten. In 2017 en 2018, gedurende een jaar in het buitenland in Gibraltar, werd ze regelmatig ingehuurd als zangeres in bars in de weekenden, waardoor ze ook haar Engelstalige zang routinematig maakte. Terug in Duitsland zette ze de hele dag door met het succesvol afronden van haar middelbare schooldiploma. Na school blonk ze keer op keer uit achter de microfoons als achtergrondzangeres voor andere artiesten met haar muzikale kwaliteit.

Ally Jax beschrijft het begin van haar samenwerking met de internationaal opererende, Duitse muziekmanager Frank Ehrlich (Cascada, ItaloBrothers en anderen) als volgt: “Eigenlijk ontmoette ik hem al in 2019. Hij hoorde en zag me in een groot winkelcentrum “Ik speelde piano en begeleidde mijn muziek met mijn eigen zang. Zo zorgde ik voor goed entertainment voor de verschillende bezoekers van dit winkelcentrum.”

Frank Ehrlich herinnert zich ook: “Ik zag Fulya daar voor het eerst, hoe ze professioneel wist hoe ze deze absoluut heterogene menigte van wandelende en winkelende mensen moest inspireren. Het is moeilijk om te doen, en het had zeker potentieel.” Ze zaten allebei al snel op dezelfde golflengte en deelden hun contacten.
Toch duurde het nog twee jaar voordat ze elkaar in professionele zin vonden: “In 2019 was onze werkdruk enorm hoog”, zegt Frank Ehrlich over het lopende proces. “Dus moest ik mijn ideeën voor Ally Jax eerst laten wachten. En toen gebeurde het voorheen ondenkbare voor ons allemaal: een pandemie die grote delen van de muziekindustrie on hold zette of zelfs een tijdje stil legde.”

Enkele weken geleden herinnerde een goede vriend Frank Ehrlich aan “deze sterke zanger van het winkelcentrum” – terwijl mensen over de hele wereld eindelijk hoopten op een einde van de pandemie. Deze keer hebben ze geweldig werk geleverd: Ally Jax besloot gebruik te maken van de verschillende kansen die het management van Frank Ehrlich “Blue Art Event” bood, dat artiesten als Cascada of ItaloBrothers hielp om internationale carrières te bereiken. Direct daarna nam de 21-jarige haar eerste drie producties op in een bekende Keulse opnamestudio.
Onder hen de eerder genoemde debuutsingle “Summer Fling”: een nummer dat muzikaal en tekstueel de hoop op betere tijden voortzet. Een schitterende achtergrond waarmee Ally Jax trouw blijft aan haar levensmotto: ‘Als je iets fundamenteel wilt veranderen, moet je zelf beginnen en authentiek blijven.’

De tweede single van Ally Jax is gebaseerd op de wereldhit “Listen to your heart”. Een pakkend deuntje en popklassieker die nog steeds internationaal wordt gedraaid door vele grote radiostations. De Zweedse popband Roxette bereikte met het nummer in 1988 wereldwijd de top 10 – waaronder nummer 1 in de VS.
De single van Ally Jax is veel meer dan alleen een coverversie: Ally Jax blijft trouw aan haar stelregel van artistieke prestatie met persoonlijke en muzikale authenticiteit in “Listen to your heart”. Dit werd verzekerd door muziekmanager Frank Ehrlich, die eerder de licenties voor de tophit verduidelijkte: “Het duurde ongeveer zeven maanden om goedkeuring te krijgen om deze klassieker te gebruiken, omdat we de tekst van het nummer veranderden.”

Als het op Ally Jax aankomt, maakt “Listen to your heart” indruk – naast zijn eigen tekstpassages – met moderne, krachtige beats die gepaard gaan met het melodieuze refrein van de klassieker. Een garantie voor een zomerse sfeer. “Een droom die voor mij uitkomt om zo’n klassieker te mogen zingen”, vertelt Ally Jax enthousiast over haar tweede single “Listen to your heart”. “Met onze toegevoegde zang is het’

Tagged as

Radio Oranje Internationaal

24 uur per dag de lekkerste hits.

Current track

Title

Artist